Vialle komt met het LPdi vloeibare direct ingespoten LPG systeem

Vialle lpdi vloeibare directe LPG inspuiting

Innovatie

Met de ontwikkeling van LPdi vergroot Vialle als producent van alternatieve brandstof- en autogassystemen haar technologische voorsprong wederom. Vialle LPdi is een doorontwikkeling van Vialle's LPI-systeem waarbij het autogas niet langer wordt verdampt maar vloeibaar in het inlaatspruitstuk wordt geïnjecteerd. Net als bij het LPI-systeem houdt het LPdi-systeem, het autogas gedurende het hele proces in vloeibare toestand. Met het LPdi-systeem kan echter voor het eerst het inlaatspruitstuk worden overgeslagen waardoor het systeem voor de nieuwste direct ingespoten benzinemotoren beschikbaar komt. Het autogas wordt bij het LPdi-systeem net zoals bij de benzine-inspuiting rechtstreeks in de cilinders ingespoten. Voor deze techniek zijn enkele nieuwe gepatenteerde elementen ontwikkeld.

Vialle LPdi Golf TSI

Voordelen

Het Vialle LPdi-systeem kent meerdere voordelen. Het is een onderhoudsvrij systeem waarbij dankzij de directe LPG injectie geen filteronderdelen vervangen hoeven worden. Ook aanpassingen van het koelsysteem van de motor kunnen achterwege blijven, zodat altijd het volledige motorvermogen beschikbaar blijft. De directe LPG injectie van de op zich al schone autogas kan een CO2-reductie tot 20% opleveren. Voor zowel nieuwe als voor bestaande auto's blijft de Euro 5-emissienorm na LPG inbouw van het Vialle LPdi-systeem behouden. De directe LPG inspuiting maakt een exacte dosering van de hoeveelheid brandstof mogelijk. Dit zorgt ervoor dat het motormanagement volledig inzetbaar is en komt het verbruik en rijeigenschappen ten goede. Vanzelfsprekend blijft de Euro 5-emissienorm na LPG inbouw van het Vialle LPdi-systeem behouden.

Techniek

Vialle LPdi maakt gebruik van de uit het LPi systeem bekende tank met geïntegreerde membraanpomp. De pomp zorgt voor drukverhoging en circulatie van het vloeibare autogas. Het kloppend hart van het LPdi systeem is de gepatenteerde FSU (Fuel Selector Unit) welke het mogelijk maakt probleemloos te schakelen tussen benzine en autogas. De FSU wordt voorzien van benzine en autoagas en voert de gewenste brandstof door naar de voertuig originele hogedruk pomp die de brandstofdruk opvoert tot meer dan 100 bar alvorens deze wordt ingespoten. Na installatie zal het systeem net als bij LPi automatisch overgaan op autogas. Uniek aan het systeem is dat er ook op autogas wordt gestart. Het benzine systeem fungeert in deze alleen nog als backup indien de autogas tank leeg raakt. Uiteraard behoud de bestuurder de mogelijkheid om handmatig de brandstof te kiezen met de vertrouwde schakelaar. Autogas heeft de natuurkundige eigenschap dat het onder bepaalde omstandigheden
kan verdampen ten gevolge van temperatuurinvloeden. Dit kan resulteren in een enigszins langere starttijd dan dat u op benzine gewend bent. Om dit tot een minimum te beperken wordt bij sommige modellen al bij het openen van het bestuurdersportier de autogas pomp geactiveerd om de systeemdruk te verhogen. Hierdoor kan in een vroeg stadium al eventueel dampvormig autogas worden gecomprimeerd tot vloeistof.

NGK Platina Power Bougies in de www.bougiewebshop.nl

 

Vialle LPdi Technisch schema

Beschikbaarheid

LPdi is een generiek systeem en beschikbaar voor meerdere merken. Voor marktintroductie hanteert Vialle stringente testprocedures. Op moment van deze uitgave heeft Vialle modellen uit de VAG groep leverbaar. In 2010 zal LPdi beschikbaar komen voor de meeste merken direct injectie motoren.